Rahim ağzı kanseri için umut kapısı aralanıyor

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Önlemler

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Veysel Şal, dünyada her yıl 500 bin yeni rahim ağzı kanseri hastası tanısı konulduğunu belirtti. Şal, bunların yüzde 50’sinin her yıl kaybedildiğini ve Türkiye’de yılda ortalama 2 bin ile 2 bin 500 vaka görüldüğünü aktardı.

Prof. Dr. Şal, rahim ağzı kanserini önlemenin mümkün olduğunu vurgulayarak, bunun için belirli yaşlardaki kadınların aşılanması gerektiğini ve HPV DNA testinin yapılması gerektiğini söyledi. Şal, dünya genelinde kadınların çoğunluğunun aşılandığını ve en azından öncü lezyonların tedavi edilmesiyle kanserin engellenebileceğini belirtti.

Toplam 160 ülkenin bu aşılamayı gerçekleştirdiğini ve bazı ülkelerde erkeklerin de aşılandığını dile getiren Şal, rahim ağzı kanserinde sigaranın da ciddi bir risk faktörü olduğunu belirtti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taha Takmaz ise rahim ağzı kanserinde anormal kanama şikayetiyle başvurmanın yaygın olduğunu ifade etti. Takmaz, hastaların genellikle smear taramalarında anormal sonuçlarla teşhis edildiğini ve tedavinin bu şekilde başladığını söyledi.

Doç. Dr. Takmaz, erken evre rahim ağzı kanserinin tedavi edilerek hastaların ilerleyen dönemde hamile kalabileceğini belirtti. Rahim ağzı kanserinin HPV virüsü aracılığıyla meydana geldiğini kaydeden Takmaz, virüsün taranması ve koruyucu tedavinin hastalığı önleyebileceğini söyledi.

Şu anda kullanılan HPV aşılarının önemine dikkat çeken Takmaz, 9’lu aşının genital siğil ve rahim ağzı kanserine karşı yüzde 90’a varan koruma sağladığını belirtti. Bu aşının 9-45 yaş arasındaki tüm kadın ve erkeklere tavsiye edildiğini ifade etti.

Related Posts

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Erken müdahale ile mide kanserinden kurtuldu

Uzun süredir yaşadığı halsizlik ve kansızlık şikayetleriyle hastaneye başvuran 65 yaşındaki İrfan Çınar’a, yapılan endoskopi ve biyopsi sonucunda mide kanseri teşhisi kondu. Hastalığın yalnızca mideyle sınırlı olduğunu gösteren ileri tetkiklerin ardından, Çınar ameliyata alındı. Erken müdahale ile yapılan operasyonla midesi tamamen alınan hasta, sağlığına kavuştu. Hastalığın belirtileri arasında yemek sonrası göğüs kafesi ile göbek arasındaki ağrılar, erken doyma, kansızlık, halsizlik, iştahsızlık ve istemsiz kilo kaybı olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İhsan Metin Leblebici, “Bu şikayetler çoğu zaman göz ardı ediliyor. Mide kanseri endoskopik görüntüleme ve biyopsi ile teşhis edilebiliyor” dedi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Fırçalamak yetmez, yanlış diş ipi de çok tehlikeli! Doğrusu nasıl seçilir?

Çoğu hekim düzenli olarak diş ipi kullanılmasını önerse de diş ipi kullanımı hakkında bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin tüm diş tipleri için uygun tek bir diş ipi yoktur ve diş ipi kullanmanın teknikleri vardır. Diş ipi kullanımına dair muhtemelen bugüne dek duymadığınız detayları sizler için derledik!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir