Rahim ağzı kanseri için umut kapısı aralanıyor

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Önlemler

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Veysel Şal, dünyada her yıl 500 bin yeni rahim ağzı kanseri hastası tanısı konulduğunu belirtti. Şal, bunların yüzde 50’sinin her yıl kaybedildiğini ve Türkiye’de yılda ortalama 2 bin ile 2 bin 500 vaka görüldüğünü aktardı.

Prof. Dr. Şal, rahim ağzı kanserini önlemenin mümkün olduğunu vurgulayarak, bunun için belirli yaşlardaki kadınların aşılanması gerektiğini ve HPV DNA testinin yapılması gerektiğini söyledi. Şal, dünya genelinde kadınların çoğunluğunun aşılandığını ve en azından öncü lezyonların tedavi edilmesiyle kanserin engellenebileceğini belirtti.

Toplam 160 ülkenin bu aşılamayı gerçekleştirdiğini ve bazı ülkelerde erkeklerin de aşılandığını dile getiren Şal, rahim ağzı kanserinde sigaranın da ciddi bir risk faktörü olduğunu belirtti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taha Takmaz ise rahim ağzı kanserinde anormal kanama şikayetiyle başvurmanın yaygın olduğunu ifade etti. Takmaz, hastaların genellikle smear taramalarında anormal sonuçlarla teşhis edildiğini ve tedavinin bu şekilde başladığını söyledi.

Doç. Dr. Takmaz, erken evre rahim ağzı kanserinin tedavi edilerek hastaların ilerleyen dönemde hamile kalabileceğini belirtti. Rahim ağzı kanserinin HPV virüsü aracılığıyla meydana geldiğini kaydeden Takmaz, virüsün taranması ve koruyucu tedavinin hastalığı önleyebileceğini söyledi.

Şu anda kullanılan HPV aşılarının önemine dikkat çeken Takmaz, 9’lu aşının genital siğil ve rahim ağzı kanserine karşı yüzde 90’a varan koruma sağladığını belirtti. Bu aşının 9-45 yaş arasındaki tüm kadın ve erkeklere tavsiye edildiğini ifade etti.

Related Posts

Evinizde yaptığınız o hata çocuklarınızı tehlikeye sokuyor!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hatice Karadaş, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi riskine dikkat çekti. Pasif içicilik, çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.

Karadeniz’de kalp hastalarına “yüksek rakım” uyarısı

Karadeniz’de kalp hastalarına “yüksek rakım” uyarısı