T24 Dış Haberler
68 yaşındaki İspanyol televizyon yıldızı Ana Obregón, ölen oğlunun sperminden taşıyıcı anne yoluyla bebek beklediğini açıkladı.
Ünlü yıldız, yalnızca çocuğunu kaybetmiş ebeveynlerin konu hakkında görüş belirtme hakkına sahip olduğunu söyledi.
Obregón, 2023 yılında taşıyıcı anne yoluyla bir kız çocuğunun doğduğunu duyurarak kamuoyunu şaşırtmıştı. Daha sonra bebeğin babasının merhum oğlu Aless Lequio olduğu ortaya çıkmıştı.
Taşıyıcı annenin, ölen oğlunun dondurulan sperminden hamile kaldığını ve kendisinin öz torunu olduğunu açıklayan oyuncu ve sunucu Obregon, yaptığı açıklamada, doktorların oğlu Aless Lequio García’yı kanser tedavisine başlamadan önce sperm örneklerini saklamaya teşvik ettiğini ve oğlunun 2020’de ölmeden hemen önce çocuk sahibi olma arzusunu dile getirdiğini söyledi. Numunelerin New York’ta saklandığı belirtildi.
Taşıyıcı gebelikler İspanya’da yasaklandığından ancak ABD’de bu yolla dünyaya gelen bebekler kayıt altına alınabildiğinden Obregón, Miami, Florida’da taşıyıcı anne kullandığını söyledi.
Obregon, “Bu oğlumun son arzusuydu, bunu nasıl yapmayayım? Beni sadece çocuğunu kaybetmiş ebeveynler anlayabilir” diye konuştu.
Obregón’un taşıyıcı anne vakası, birçoğu taşıyıcı anneliği “rahim kiralama” olarak nitelendiren İspanyol medyasının ve politikacılarının dikkatini hızla çekti.
Sol görüşlü United We Can koalisyon ortağından Eşitlik Bakanı Irene Montero, taşıyıcı annelik yoluyla gerçekleşen gebeliklerinin “kadınlara yönelik bir tür şiddet” olduğunu söyledi.
Koalisyonun Sosyalist partisi, İspanyolların başka ülkelerde taşıyıcı annelik aramasını önlemek için mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.
Taşıyıcı annelik Avrupa’nın neresinde yasal?
Taşıyıcı annelik Avrupa Birliği’nin çoğunda yasaklanmış olsa da İrlanda, Danimarka, Belçika ve Hollanda gibi bazı ülkeler katı koşullar altında buna izin veriyor.
Yunanistan’da, doğurganlık sorunu olan bekar kadınlar ve heteroseksüel çiftler için uygulamaya izin veriliyor. Ancak prosedürü ticari olarak kullanmanın ve istismar etmenin yasa dışı olduğu belirtiliyor.
2021’de Portekiz parlamentosu bazı durumlarda taşıyıcı anneliğe izin veren bir yasayı kabul etmişti ancak uygulamayı çevreleyen yasal ayrıntılar henüz yayınlanmadı.
Avrupa Birliği dışında diğer ülkeler de çeşitli kısıtlamalarla taşıyıcı anneliğe izin veriyor. Rusya, Aralık 2022’de yabancılar için taşıyıcı anneliği yasakladı.
Uygulamaya yalnızca evli Rus vatandaşları veya tıbbi nedenlerle çocuk sahibi olamayan bekar Rus kadınlar için izin veriliyor. Taşıyıcı annenin 20 yaşın üzerinde olması, halihazırda kendi çocuğuna sahip olması ve bebekle genetik bir bağı paylaşmaması gerekiyor. Taşıyıcı annenin de fiziksel ve psikolojik muayeneden geçmesi gerekiyor.
Birleşmiş Milletler, taşıyıcı anneliğin “talebin yönlendirdiği büyüyen bir endüstri” ve “çocuk hakları ve korunması açısından endişe verici bir alan” olduğunu ifade etti.