Türkiye ile İngiltere arasında yeni dönem: Serbest Ticaret Anlaşması güncelleniyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye-İngiltere Ekonomik İlişkiler Gelişiyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendiğini belirterek, “Modernize edilmiş serbest ticaret anlaşmasını yakında imzalamak için yeterli hırs, motivasyon ve itici güce sahip olduğumuza inanıyoruz.” dedi.

Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Direktörler Enstitüsü (IOD) tarafından düzenlenen Türkiye-İngiltere İş Forumu’nun açılışında, iş dünyası temsilcilerine ve yatırımcılara hitap etti.

ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimleri, Ukrayna’daki çatışma ve İsrail’in Gazze’deki olaylarının küresel piyasalarda belirsizlikler yarattığını vurgulayan Bolat, korumacı ticaret politikaları ve bölgesel belirsizlikler nedeniyle zorlu bir dönem yaşansa da Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansını sürdürdüğünü belirtti.

Bolat, Türkiye ekonomisinin 2024’ün son çeyreğinde yüzde 3 büyüyerek, 18 çeyrektir kesintisiz büyüme gösterdiğini hatırlatarak, Türkiye ekonomisinin büyüklüğünün 1,3 trilyon doları aştığını ve kişi başına düşen milli gelirin 15 bin doları geçtiğini söyledi.

Türkiye ekonomisinde ihracatın önemini vurgulayan Bolat, Türkiye’nin geçen yıl ihracatının 262 milyar doları aşarak dış ticaret açığının 24 milyar dolar azalmasına katkı sağladığını belirtti.

Türkiye-İngiltere Ekonomi İlişkileri

Türkiye-İngiltere arasındaki ticaret ilişkilerini değerlendiren Bakan Bolat, İngiltere’nin Türkiye’nin en büyük üçüncü ihracat pazarı olduğunu belirterek, Türkiye’den İngiltere’ye yapılan ihracatın 15,3 milyar doları bulduğunu aktardı.

Bolat, Türkiye’nin geçen yıl İngiltere’den 6,9 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini hatırlatarak, Türkiye’nin yatırımcılara güçlü bir yatırım teşvik programı sunduğunu ve iyi korunan bir iş ortamı sağladığını belirtti.

Yatırımcılara dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması ağlarından birini sunduklarını kaydeden Bolat, Türkiye’nin uluslararası firmalar için bir merkez haline geldiğini söyledi.

Bakan Bolat, Türkiye’de İngiliz firmalarının 2023 sonuna kadar 9 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirterek, İngiliz yatırımcıların Türkiye ekonomisine güvendiğinin altını çizdi.

İngiltere’de Türk şirketlerinin 4,3 milyar dolarlık yatırım yaptığını söyleyen Bolat, müteahhitlik sektörünün önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye-İngiltere işbirliğinin potansiyelinin yüksek olduğuna inandıklarını söyledi.

Bakan Bolat, İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile görüşmeler yaparak, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi yönünde adımlar attıklarını belirtti ve modernize edilmiş serbest ticaret anlaşmasının imzalanması için kararlı olduklarını ifade etti.

Forumda İngiltere’nin Türkiye Ticaret Temsilcisi Afzal Khan ve DEİK Başkanı Nail Olpak da konuşma yaptı.

Related Posts

Irak’tan Azerbaycan gazı için hamle!

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, elektrik üretimi için ihtiyaç duydukları doğal gazı Azerbaycan’dan satın almak istediklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Hüseyin, Irak’ı ziyaret eden Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile başkent Bağdat’ta …

Av sezonu sona erdi

Trabzon’da av sezonunun sona ermesiyle tezgahlarda, olta ve küçük kayık balıkçılığı ürünleri yer aldı. En çok rağbeti ise istavrit, mezgit, barbun ve somon gördü.

Dünyaca ünlü spor ayakkabı markası satılıyor! Türkiye’de çok sayda mağazası var

Ayakkabı ve giyim markası Skechers, yatırım şirketi 3G Capital tarafından hisse başına 63 dolardan satın alınacak, işlem yönetim kurulunca oybirliğiyle onaylandı. Skechers’tan yapılan açıklamada, satın alma işleminin tamamlanmasının ardından şirketin …

Güneş kremi alırken etiket ve ambalajlarda bu işaretlere mutlaka bakın

Havaların ısınmaya başlamasıyla güneş kremleri gibi çeşitli kozmetiklere talep artarken, taklit ve sahte ürünlerin ayırt edilmesi için ambalaj ve etiketlerde basım hatası olup olmadığına dikkat edilmesi öneriliyor.

Borsa İstanbul, T+1 takas döngüsüne geçiş için değerlendirme sürecini başlattı

Borsa İstanbul, T+1 takas döngüsüne geçişin uygulanabilirliği, sermaye piyasasına olası etkileri ve piyasa katılımcıları açısından doğurabileceği sonuçların değerledirilmesi sürecinin başladığını duyurdu.

Enflasyon beklentileri bozuluyor

Enflasyon beklentilerinde en yüksek tahmin yüzde 33 ile S&P’ye aitken faizde en yüksek tahmin yüzde 36 ile Morgan Stanley’e ait. Kurumların beklentilerinin ardından, Prof. Dr. Şenol Babuşcu, kredi derecelendirme kuruluşlarının enflasyon beklentilerini değerlendirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir