Türk tekstilcilerden sonra ayakkabıcılar da küçük Çin’de. Türkiye’den kaçan kaçana. İthalat patladı

Türkiye’de yükselen maliyetler nedeniyle tekstilden sonra ayakkabı sektörü de üretimini Mısır’a kaydırdı. Çin’den getirilen ürünler küçük işlemlerle menşei değiştirerek Türkiye’ye sokuluyor. Mısır’dan yapılan ithalat rekor seviyeye ulaştı.

Türkiye’de artan işçilik ve enerji maliyetleri, üreticileri yurtdışında alternatif arayışına yöneltti. Hazır giyim sektörünün ardından ayakkabı sanayicileri de üretimlerini Mısır’a kaydırmaya başladı. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, yükselen maliyetler nedeniyle birçok firmanın Mısır’da üretim yaparak Türkiye’ye ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.

Özellikle Çin’den alınan malzemelerin Mısır’da montajlanarak Türkiye’ye vergisiz sokulması sektörde büyük tartışma yarattı. İçten, bu yöntemle Mısır’ın Türkiye’ye ayakkabı ihracatının ocak ayında 12 kat arttığını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 Ocak ayında Mısır’dan ayakkabı ithalatı yüzde 1223 artışla 794 bin dolara ulaşırken, Türkiye’nin Mısır’a ihracatı 361 bin dolarda kaldı.

MISIR TERCİH EDİLİYOR

Mısır’ın cazip hale gelmesinin en büyük nedenlerinden biri düşük işçilik maliyetleri. Türkiye’de işçilik ücretleri bin dolar seviyesindeyken, Mısır’da bu rakam 150 dolar civarında. Ayrıca Mısır’ın Avrupa Birliği, ABD ve Türkiye ile yaptığı Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), yatırımcılara vergi avantajı sağlıyor.

Ancak Mısır’da da Çin’in devreye girdiğine dikkat çeken İçten, Çin’den getirilen saya ve tabanların Mısır’da montajlanarak menşei değiştirilmiş gibi gösterildiğini söyledi. Oysa menşe değişimi için sadece montaj değil, üretim sürecinin gerçekleşmesi gerekiyor.

Bu durumun haksız rekabet yarattığını belirten İçten, “Mısır’dan gelen ürünlere uygulanan ek gümrük vergisi yüzde 40’a çıkmasına rağmen, STA kapsamında bu ürünler yüzde 60-70 oranında vergiden muaf oluyor” dedi.

DÜZENLEME ŞART

Türk ayakkabı sanayicileri, Mısır üzerinden yapılan ithalatın önlenmesi için denetimlerin artırılmasını talep ediyor. Menşe değişimiyle ilgili sıkı kontroller yapılmazsa, sektörde ciddi kayıplar yaşanabileceği belirtiliyor. Yetkililer, bu uygulamaların önüne geçmek için Mısır’daki üretim tesislerinde yerinde inceleme yapılması gerektiğini vurguluyor.

Mısır, tekstil sektöründe olduğu gibi ayakkabı üretiminde de Türkiye için güçlü bir rakip haline geliyor. Önlem alınmadığı takdirde, önümüzdeki dönemde Mısır’dan ithalatın milyonlarca dolara ulaşması kaçınılmaz görünüyor.

Related Posts

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta düştü

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 4 Temmuz ile biten haftada önceki haftaya göre 522 milyar 252 milyon 10 bin lira azalarak 23 trilyon 745 milyar 37 milyon 577 bin liraya indi.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Altın alımıyla ilgili önemli değişiklik!

İşlenmiş kıymetli madenlerin farklı ödeme yöntemleriyle ithalatına ilişkin yeni esaslar belirlendi. Konuya dair değişiklik içeren Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. BAKANLIĞA YENİ YETKİ “Türk Parası Kıymetini Koruma …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Bursa şeftalisinde hasat başladı, çiftçiyi memnun eden fiyat duyuruldu

Bursa şeftalisi ve nektarinde hasat başlarken, toptan kilogram fiyatının 100 liraya ulaşması çiftçiyi sevindirdi. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Gürsu Ovası’nın normalde armut üretimiyle bilindiğini ve yoğunlukla bu ürünün …

Ankara ve İstanbul’daki 37 taşınmaz özelleştirilecek

Mülkiyet hakkı Maliye Hazinesi’nde kayıtlı Ankara ve İstanbul’da bulunan 37 taşınmaz özelleştirilecek.