Rafale ile birlikte hisseler de düştü… Fransız jetlerine Hindistan’da şok

Pakistan, Hindistan’a Ait Rafale Uçaklarını Düşürdü

Pakistan hükümeti, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hindistan’a ait beş savaş uçağını vurarak düşürdüklerini duyurdu. Bu uçaklardan üçünün Fransız Dassault şirketinin ürettiği Rafale uçakları olduğu belirtildi. Bu olay uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

İstihbarat Doğruladı

Amerikan CNN’e konuşan bir Fransız istihbarat yetkilisi, en az bir Rafale savaş uçağının düşürüldüğünü teyit ettiklerini belirterek, diğer uçakların akıbetinin araştırıldığını açıkladı. Pakistan ordusunun kullandığı Çin yapımı J-10C savaş uçaklarının Rafale uçaklarını düşürdüğü haberinin ardından Dassault’un borsadaki hisselerinde yüzde 6’lık bir düşüş yaşandı. Çinli üretici Çıngdı Hava Aracı Sanayi Grubu’nun hisseleri ise yükseldi. Düşürülen Rafale uçağına ait olduğu iddia edilen bir kuyruk parçasına ait fotoğraflar Pakistan medyasında dolaşıma girdi. Uçağın, Hindistan’ın teslim aldığı ilk Rafale uçaklarından biri olduğu iddia edildi.

Olayın doğrulanması halinde, J-10C savaş uçaklarının bir savaş uçağını vurarak düşürdüğü ilk vaka olarak kayıtlara geçecek ve Rafale savaş uçakları da ilk kez havada vurulmuş olacak. J-10C savaş uçakları, Çin haricinde yalnızca Pakistan ordusunun envanterinde yer alırken, Pakistan’ın 36 adet sipariş verdiği bu uçaklardan şu ana kadar 20 tanesini teslim aldığı biliniyor. Fransa ise Rafale savaş uçaklarından şu ana kadar 55 adet Mısır’a, 36 adet Hindistan’a, 36 adet Katar’a, 24 adet Yunanistan’a, 12 adet Hırvatistan’a, 80 adet Birleşik Arap Emirlikleri’ne, 42 adet Endonezya’ya ve 12 adet Sırbistan’a ihraç etmişti.

Gerilim Sürüyor

Hindistan’ın, 22 Nisan’da Pahalgam bölgesinde 26 kişinin öldürüldüğü terör saldırısına misilleme gerekçesiyle 6 Mayıs’ta Pakistan toprakları ve Azad Keşmir bölgesine füze saldırıları düzenlemesinin ardından başlayan gerilim henüz sürüyor. Hindistan, Pakistan’ın ülkenin kuzey ve batısında bulunan askeri tesisleri hedef alırken, Pakistan ordusunun ise Hindistan’ın Lahor kenti başta olmak üzere birçok noktasındaki hava savunma radarlarını ve sistemlerini vurduğunu duyurdu. Pakistan, Hindistan’a ait 25 dronun vurularak düşürüldüğünü açıklarken, her iki ülke de karşılıklı saldırı suçlamalarında bulundu. Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf, ABD’nin arabuluculuk yapmasına rağmen Hindistan’ın dron saldırıları nedeniyle Pakistan’ın misillemesinin neredeyse kesin hale geldiğini belirtti.

Related Posts

Resmî Gazete’de bugün (10 Mayıs 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de 10 Mayıs 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var?

Rusya’da ‘Zafer Günü’: Onlarca ülkenin askerleri caddeleri, uçaklar ise göğü kapladı

Rusya, Nazi Almanyası’na karşı zaferin 80. yılını Kızıl Meydan’daki görkemli askeri geçit töreniyle kutladı. Putin ve Şi Cinping birlikte töreni izledi, Ukrayna savaşı ise kutlamalara gölge düşürdü. İlk kez dronlar ve nükleer füzeler de geçit yaptı.

130 kişinin öldüğü Çuhadar Sitesi davasında 1 hapis, 1 beraat

Kahramanmaraş’ta 130 kişinin hayatını kaybettiği Çuhadar Sitesi’nin 6 Şubat’taki ilk depremde yıkılması ile ilgili Sıtkı Okumuş (57) 15 yıl 6 ay 24 gün hapis cezasına çarptırıldı, Fatih Karakale (67) beraat etti, firari Enes Köksalmış’ın (58) dosyası ayrıldı.

Takside 4 düzensiz göçmen yakalandı

Sakarya’da bir takside yurda yasa dışı yollarla girdiği belirlenen 4 düzensiz göçmen yakalandı.

Ankara için saat verildi: Valilik ve Mansur Yavaş paylaştı

Ankara’da yarın da kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına bekleniyor. Meteorolojik duruma ilişkin olarak Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan uyarı geldi.

Kanodan suya düştü; timsah saldırısında hayatını kaybetti

Kanodan suya düştü; timsah saldırısında hayatını kaybetti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir