Petrol üssü Şırnak! Gabar’da üretim 80 bin varile çıktı!

petrol ussu sirnak gabarda uretim 80 bin varile cikti TWPgRYiG.jpg

Şırnak’ta Petrol Üretimi Rekor Seviyeye Ulaştı

Bakan Bayraktar’ın açıklamasına göre, Şırnak’ın Gabar bölgesinde bulunan Şehit Aybüke Yalçın, Şehit Esma Çevik, Şehit Teğmen Akdeniz, Bulmuşlar, Mehmet İrfan Güler ve Bülent Sadioğlu sahalarında petrol üretimi rekor seviyeye ulaştı. Bakan Bayraktar, keşfedilen ham petrolden elde edilen gelirin, petrol fiyatları, döviz kuru, üretim miktarı gibi ekonomik faktörlere ek olarak jeopolitik gelişmeler ve küresel arz-talep dengelerine bağlı olarak değişebileceğini belirtti. Sahalarda görevlendirilen personel sayısının da operasyon yoğunluğuna göre farklılık gösterebileceğini kaydetti.

Petrol Gelirleri Merkezi Bütçeye Aktarılıyor

Bakan Bayraktar, 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu kapsamında alınan devlet hissesinin doğrudan merkezi bütçeye gelir olarak aktarıldığını ifade etti. Petrol gelirlerinden yerel yönetimlere veya il özel idarelerine doğrudan nakit aktarım sisteminin mevzuatta yer almadığını hatırlatan Bakan Bayraktar, petrol gelirlerinden yerel yönetimlere pay verilmesini öngören taslak metnin yeterli oy çoğunluğu sağlanamadığından yasalaşmadığını belirtti.

Şırnak Üretimde Zirvede

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, 2018-2024 yılları arasında Şırnak’ta ham petrol üretimi büyük bir artış gösterdi. Şırnak, 2024 yılında 16 milyon 374 bin 971 varil ham petrol üretirken, bu rakam Türkiye’nin en hızlı üretim artışı sağlayan bölgesi olmasını sağladı. Aynı dönemde Batman’da 7 milyon 476 bin, Diyarbakır’da 7 milyon 531 bin, Adıyaman’da 3 milyon 163 bin varil üretim gerçekleştirildi. Bakan Bayraktar ayrıca 2018-2024 yılları arasında petrol ve doğalgaz üretiminden elde edilen devlet hissesi toplamının 33 milyar 771 milyon 25 bin 863 TL olduğunu açıkladı.

Çevresel Etkiler Asgari Düzeyde

Petrol faaliyetlerinin çevreye etkileriyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Bayraktar, Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereği petrol hakkı sahiplerinin çevre, iş sağlığı ve güvenliği açısından tüm tedbirleri aldığını belirtti. Bakan Bayraktar, petrol üretiminden kaynaklanan çevre kirliliğinin asgari düzeyde olduğunu vurguladı.

KAYNAK: İHA