Markette zam, tarlada isyan






Zirai Don Felaketinin Meyve Fiyatlarına Etkisi

Zorlu İklim Koşullarının Meyve Fiyatlarına Etkisi

Nisan ayında yaşanan zirai don felaketi, yüksek meyve fiyatlarına neden oldu. Hasat zamanı geldiğinde ise tarlada ürünler çok düşük fiyatlara satılmaya başlandı.

Haziran ayında soğan fiyatları sorun yaratmıştı. Şimdi ise karpuz ve domates gibi ürünlerde fiyat düşüşü gözlemleniyor. Üreticiler, yüksek rekolte olmamasına rağmen karpuzun 1 TL’ye, domatesin ise 3 TL’ye kadar gerilediğine dikkat çekiyor.

Ülke genelindeki verilere göre, karpuzda üretici ile market arasındaki fiyat farkı %600, kuru soğanda %284, domateste ise %208’e ulaşmış durumda. Bu durumu değerlendiren Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Dondan etkilenen narenciye ve meyve grubunda arz yetersizliği yaşanıyor. Karpuz, kavun, domates gibi ürünler arz fazlası nedeniyle vatandaşların alım gücü düştüğü için çok düşük fiyatlara satılıyor” şeklinde konuştu.

Üreticiler İçin Zor Bir Yıl

Okay, “Karpuz fiyatları 1-2 TL’ye kadar geriledi. Bu yıl çiftçilerin kar etmesi neredeyse imkansız. Ürünleri tarlada bırakmanın bile maliyeti var. Çiftçiler artık zor durumda” şeklinde konuştu.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Birliği Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise, “Karpuzda üreticinin aldığı fiyat 1 TL. Üreticiler zor durumda ve üretim maliyetlerini karşılayamıyor” ifadelerini kullandı.

Tüketim Düşüşü ve İhracat Sorunu

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Adana’da karpuzun tarlada 2 TL’ye, domatesin ise 3 TL’ye kadar düştüğünü belirterek, “Çok üretim var, tüketim az, ihracat şansı da düşük. Çiftçiler zarar ediyor” dedi.

Sebzelerde ve Meyvelerde Fiyat Dalgalanmaları

Antalya Hali’nde fiyatlar geçen yıla kıyasla büyük dalgalanmalar gösteriyor. Dondan etkilenen meyvelerde fiyatlar artarken, sebzelerde fiyatlar düşüş gösteriyor. Özellikle karpuz ve sivri biberde belirgin fiyat düşüşleri görülüyor.


Related Posts

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta düştü

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 4 Temmuz ile biten haftada önceki haftaya göre 522 milyar 252 milyon 10 bin lira azalarak 23 trilyon 745 milyar 37 milyon 577 bin liraya indi.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Altın alımıyla ilgili önemli değişiklik!

İşlenmiş kıymetli madenlerin farklı ödeme yöntemleriyle ithalatına ilişkin yeni esaslar belirlendi. Konuya dair değişiklik içeren Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. BAKANLIĞA YENİ YETKİ “Türk Parası Kıymetini Koruma …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Bursa şeftalisinde hasat başladı, çiftçiyi memnun eden fiyat duyuruldu

Bursa şeftalisi ve nektarinde hasat başlarken, toptan kilogram fiyatının 100 liraya ulaşması çiftçiyi sevindirdi. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Gürsu Ovası’nın normalde armut üretimiyle bilindiğini ve yoğunlukla bu ürünün …

Ankara ve İstanbul’daki 37 taşınmaz özelleştirilecek

Mülkiyet hakkı Maliye Hazinesi’nde kayıtlı Ankara ve İstanbul’da bulunan 37 taşınmaz özelleştirilecek.