İran’dan ABD’ye: Tehdit altında değil, eşit şartlarda müzakereye hazırız

AA

İran, ABD ile Eşit Şartlarda Müzakere Etmeye Hazır

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin ABD ile tehdit altında olmadığını ve eşit konumdan müzakere etmeye hazır olduğunu belirtti.

Başkent Tahran’da bir programda konuşan Pezeşkiyan, ülkenin iç ve dış politikadaki gündemini değerlendirdi.

“Ülkemizin Çok sayıda İmkanı Var”

Hükümetin, halkın ekonomik sorunlarını çözmek için çaba gösterdiğini belirten Pezeşkiyan, “Halkın ekonomik durumu iyi değil, verimlilik ve etkinlik alanında geçen yıla göre bu yıl daha fazla çalışmamız gerekiyor. Ülkemizin çok sayıda imkanı var. Sorunlara bakış açımızı değiştirirsek sorunları çözebiliriz.” şeklinde konuştu.

Pezeşkiyan, hayırseverlerin yardımı ve halkın katılımıyla İran’da hiç kimsenin aç kalmamasını sağlayacak bir yapı oluşturduklarını duyurdu.

“Halka Hizmet Etmek Politik Değildir”

Ülkedeki kutuplaşmalara da değinen Pezeşkiyan, “Bazıları ülkedeki her şeyi siyasallaştırdı hatta halka hizmet etmeyi bile politik bir şey olarak görüyorlar. Halka hizmet etmek politik bir şey değil. Hepimiz liderliğin (İran lideri Ayetullah Ali Hamaney) arkasında el ele verip halkın sorunlarını çözmek için birlikte çalışmalıyız. İç çekişmelerimizi bir kenara bırakıp birlik olursak düşman bize göz dikmez ve halkın sorunlarını çözebiliriz.” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın saldırı tehditlerine ve müzakere çağrısına işaret eden Pezeşkiyan, “İran eşit bir konumda diyalog istiyor. Bir yandan İran’ı tehdit ediyor diğer yandan da müzakere istiyorlar. Eğer müzakere istiyorsanız tehdit etmenin ne anlamı var? ABD bugün sadece İran’ı değil, dünyayı da küçük düşürüyor ve bu davranış müzakere çağrısıyla çelişiyor.” açıklamasında bulundu.

Trump’ın İran’a Müzakare Çağrısı ve Tehditleri

ABD Başkanı Trump, 7 Mart’ta İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’e hem tehdit hem de müzakere çağrısında bulunan bir mektup yazdığını duyurmuştu.

Hamaney de ABD’nin müzakere talebiyle sorunları çözmek değil, kendi taleplerini dayatmak ve tahakküm kurmak istediğini belirterek, İran’ın bunu kabul etmeyeceğini ifade etmişti.

Dolaylı Görüşmeye Hazırız Mesajı Verilmişti

Mektup günler sonra Birleşik Arap Emirlikleri tarafından İran’a iletilmiş ve İran da 27 Mart’ta Umman üzerinden mektuba cevap verdiğini açıklamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Trump’ın tehditlerini sürdürdüğü sürece doğrudan görüşmeyeceklerini belirtmiş ve aracılar üzerinden dolaylı görüşmelere hazır olduklarını ifade etmişti.

“Herhangi Bir Saldırıya Güçlü Karşılık Vereceğiz”

Erakçi, müzakereleri Trump’ın istediğinin aksine sadece nükleer konuda yapacaklarını ve ülkenin savunma kapasitesi konusunun müzakereye kapalı olduğunu belirtmişti.

Trump, 30 Mart’ta ülke medyasına yaptığı açıklamada, ABD ile anlaşmaya varılamaması durumunda İran’ı ‘daha önce hiç görmedikleri şekilde bombalayacakları’ tehdidini savurmuştu.

İran lideri Hamaney, Trump’ın saldırı tehditlerini gerçekleştirmesini beklemeyeceklerini ancak herhangi bir saldırıya güçlü karşılık vereceklerini belirtmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

42 ilde FETÖ operasyonu: 169 gözaltı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 42 ilde terör örgütü FETÖ’ye yönelik düzenlenen operasyonda 169 şüphelinin yakalandığını duyurdu.

Trump’tan skandal hareket: Göçmenlerin fotoğraflarını sergiledi

ABD Başkanı Donald Trump, suçlu olduğu iddia edilen göçmenlerin fotoğraflarını Beyaz Saray bahçesinde sergiledi.

TEM’de TIR devrildi

TEM Otoyolu Kocaeli Kartepe ilçesi geçişinde hurda yüklü TIR devrildi. Kazada TIR sürücüsü yaralandı.

AGC Başkanı Erman Çetin spor yaparken yaşamını yitirdi (Erman Çetin kimdir?)

Aydın Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı ve Aydınpost Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erman Çetin, sabah saatlerinde spor yaptığı sırada fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Kalp krizi geçirdiği belirlenen Çetin, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı

Eski HDP il başkanına ‘terör’ suçlamasıyla 3 yıl 4 ay hapis

İzmir’de eski HDP İl Eş Başkanı Vedat Çınar Altan ‘PKK/KCK terör örgütüne yardım etmek’ ve ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından toplam 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Fakülteye girişlerini güvenlik engelledi! Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinden ‘aile sempozyumu’ protestosu

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde “Aile Yılı” kapsamında yapılması planlanan “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Sempozyumu”na öğrenciler “Aile değil mücadele yılı” sloganıyla tepki gösterdi. Öğrencilerin sempozyuma girişi de Özel Güvenlik Birimi (ÖGB) tarafından engellendi. Bu sırada öğrencilerle ÖGB arasında arbede yaşandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir