Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Gebelikte Yaz Aylarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, yaz aylarında gebelikte dikkat edilmesi gerekenler konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Op. Dr. Kazezoğlu, yaz mevsiminde artan sıcaklıkların gebeler üzerindeki etkilerini vurgulayarak, “Sıcaklıkların artması, fizyolojik değişiklikleri daha da zorlayıcı hale getirebilir. Bu nedenle gebelerin yaz mevsimini rahat ve güvenli bir şekilde geçirebilmeleri için bazı konulara dikkat etmeleri gerekmektedir,” şeklinde konuştu.

‘İlk 3 Ayda Sıvı Alımına Özellikle Dikkat Edilmeli’

Sıvı tüketiminin önemine vurgu yapan Op. Dr. Kazezoğlu, “Hamilelikte yeterli sıvı alımının önemi bilinmektedir. Ancak sıcak havalarda terleme ile birlikte vücut daha fazla sıvı kaybedebilir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında sıvı alımına özen göstermek önemlidir,” dedi.

Bu dönemde aşırı sıcaklardan kaçınılması ve düzenli olarak sıvı tüketilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Kazezoğlu, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini ifade etti.

‘Yolculukta Uçak Tercih Edilebilir’

Yaz tatili planlayanlara önerilerde bulunan Op. Dr. Kazezoğlu, “Gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğunsa, tatil planını ileri haftalara ve tercihen 32. haftaya denk getirmek faydalı olabilir. Uçak yolculuğu tercih edilebilir ancak uzun uçuşlarda yürüyüş yapılması ve varis çorabı kullanılması önerilir,” diye açıkladı.

Araba ile yapılacak yolculuklarda ise her 2-3 saatte bir mola verilmesi ve kısa yürüyüşler yapılmasının faydalı olduğunu belirten Op. Dr. Kazezoğlu, güneş koruyucu kullanımını, geniş şapkaları ve rahat, pamuklu kıyafetleri tavsiye etti.

‘Dalış Yapılması Sakıncalı’

Gebelikte 40-45 dakikalık yüzme veya yürüyüşün anne ve bebek sağlığı için faydalı olduğunu belirten Op. Dr. Kazezoğlu, dalış gibi riskli sporların gebelikte sakıncalı olduğunu ve temiz, sakin sahillerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

‘Vajinal Enfeksiyondan Korunulmalı’

Vajinal enfeksiyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Kazezoğlu, sık mayo değiştirilmesi, el hijyenine dikkat edilmesi, vajinal flora destekleyici tedavilerin alınması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca temiz olmayan yiyeceklerin tüketilmemesi, şeker oranı yüksek gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten Op. Dr. Kazezoğlu, dengeli beslenme, doğa yürüyüşleri, temiz hava, yeterli uyku ve stresin azaltılmasının anne ve bebek için faydalı olduğunu sözlerine ekledi.

Related Posts

İçişleri Bakanlığı’ndan Gök Gürültülü Sağanak Yağış Uyarısı

İçişleri Bakanlığı, 16 Temmuz 2025 tarihinde beklenen gök gürültülü sağanak yağış nedeniyle 9 il için sarı uyarı verildi. Vatandaşların ani sel ve diğer olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.

Uzmanlar uyardı: Yaz sıcaklarında kalbinizi koruyun

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, “Yaz günlerinde özellikle kalp sağlığı açısından dikkat etmemiz gereken durumlar var. Özellikle aşırı sıcaklar vücudun dengesini etkiler” diyerek, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Evinizde yaptığınız o hata çocuklarınızı tehlikeye sokuyor!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Hatice Karadaş, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi riskine dikkat çekti. Pasif içicilik, çocukların sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Muayenehane Hekimleri Hakkında Önemli Duyuru

Muayenehane hekimlerine önemli duyuru! Türk Tabipler Birliği, muayenehanesi olan hekimlere getirilen özel hastane kısıtlamasının hukuki olmadığını savundu. 

Yeni keşif tarihi yeniden yazdıracak: Yaşamın nasıl başladığına dair bilgiler ters yüz oldu

Bilim insanlarının elde ettiği son bulgular, yaşamın kökenine dair ezberleri bozdu. Milyarlarca yıl öncesine uzanan izler, Dünya’daki ilk canlılığın sanılandan çok daha önce ve farklı koşullarda ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.