Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Zirai Don Felaketi Sonrası Ürün Fiyatları İkiye Katlandı

Son zamanlarda yaşanan zirai don felaketi, fırsatçı tüccarları harekete geçirdi. Geçen yılın mahsül ürünlerinde ve stoktaki ürünlerde fiyatlar son bir ay içinde neredeyse iki katına çıktı. Sarı kuru kayısı, fındık, Antep fıstığı, kuru üzüm ve kuru incir gibi ürünlerde büyük artışlar yaşandı.

Fiyatlarda %50’ye Yakın Artış Gözlemlendi

Sabah gazetesine göre en büyük fiyat artışı kuru kayısıda yaşandı. Bir ay önce 200-250 TL arasında satılan sarı kuru kayısı fiyatı, 400-450 TL seviyelerine çıkarken gün kurusu kuru kayısı ise 300 TL’den 650-700 TL’ye yükseldi. Benzer şekilde kuru üzüm, kuru incir, fındık ve Antep fıstığında da fiyat artışları gözlendi. Çekirdeksiz kuru üzümün kilogram fiyatı 150-250 TL arasında değişirken, bu fiyat 350-450 TL’ye kadar çıktı. Kuru incirin kilogram fiyatı ise 200-300 TL iken 450-550 TL’ye yükseldi. Antep fıstığının kilogram fiyatı ortalama 500-600 TL iken 1.000 TL’yi aşarken, fındık fiyatlarında da yüzde 60’a varan artışlar yaşandı.

“Fiyatlardaki Yükseliş Raflara da Yansıyacak”

Geçen yılın ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının zirai don felaketi bahanesiyle tırmandırıldığını belirten üreticiler, tüccarların depolardaki ürünlere hızlıca zam yaptığını ifade etti. Durumu değerlendiren sektör oyuncuları, “Şu an kuru kayısı piyasada 650 TL iken raflardaki paketli ürünü 350 TL. Bu fiyat farkının raflara da yansıyacağını belirtiyor. Acil olarak tedbir alınmalıdır.”

Arz Düştü, Talep Arttı, Fiyatlar Yükseldi

İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, “Fiyatlar henüz raflara yansımamış olabilir ancak depolarda fiyat artışı başladı. Fiyatlar arz ve talebe bağlı olarak şekillenir. Arzın azalması ve talebin artması durumunda fiyatlar yükselebilir. Ancak ülkemizde maalesef fırsatçılık da var. Henüz yeni mahsul gelmemişken geçen yılın ürünlerine zam yapıldığını görüyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

Bu hafta hangi yatırım araçları kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

2025 yılında vergi affı var mı? Beyanname Gözetim Programı nedir?

Son bir ayda tarafıma ulaşan soruların önemli çoğunluğa vergi affı ve birçok tüzel kişiliğe gelen vergi uyarı yazıları hakkında olmuştur. Beyanname Gözetim Programı nedir? Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınan program uyarınca 2024 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi verecek yaklaşık 500 bin mükellef üzerinden yapılan risk analizleri neticesinde ortaya çıkan, yaklaşık yüzde 10 civarı mükellefin riskli grup olarak tanımlanması ve bunlara riskleri hakkında uyarı mektubu gönderilmesi işlemidir.

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Resmen başladı: Kira sözleşmelerinde yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tarafından emlakta denetimi sağlamak ve sahte ilanların önüne geçmek üzere, e-Devlet’ten bildirim zorunluluğuna ilişkin düzenleme resmen başladı. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik …

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir