22 bin yıllık sır çözüldü: Taşıma yönteminin en eski kanıtı bulundu

White Sands Ulusal Parkı’nda 22 Bin Yıllık Sürükleme İzleri Keşfedildi

New Mexico’daki White Sands Ulusal Parkı’nda çalışan arkeologlar, yaklaşık 22 bin yıl öncesine ait olabilecek sürükleme izleri buldu. Bilim insanları, bu izlerin erken dönem insanların yük taşımak için kullandığı “travois” adı verilen ilkel kızaklara ait olabileceğini düşünüyor.

Araştırmacılar, kurumuş çamur üzerinde korunmuş olan bu izlerin, ahşap direklerle yapılan ve elle ya da hayvanlarla çekilen basit bir taşıma aracı olan “travois” kullanımının en eski kanıtı olabileceğini belirtiyor. Bu keşif, tarih öncesi insan topluluklarının taşıma teknolojilerini beklenenden çok daha önce geliştirdiğini gösteriyor.

White Sands bölgesi, daha önce de Amerika kıtasındaki en eski insan varlığına dair fosil ayak izleriyle gündeme gelmişti. Yeni bulunan izler, eski insanların nasıl yaşadığı ve mallarını nasıl taşıdığı konusunda önemli ipuçları sunuyor.

En Eski Taşıma Aracına Dair Kanıt

Yakın zamanda Quaternary Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmada, izlerin düzenli aralıklarla ilerlediği ve bazılarının insan ayak izleriyle birlikte görüldüğü belirtildi. Araştırmacılara göre, bu izler insan eliyle çekilen ahşap direklerin yere sürtünmesi sonucu oluşmuş olabilir.

Araştırmacılar, keşfin taşıma teknolojisinin tarihini değiştirebilecek nitelikte olduğunu vurguluyor. White Sands bölgesindeki bu izlerin, tarihin bilinen en eski taşıma araçlarından birine dair somut kanıt sunduğu düşünülüyor.

Related Posts

Acı haberi CHP’li Zeybek duyurdu: 12 yaşında hayatını kaybetti

CHP Manavgat İlçe Başkanı Oykun Başar’ın 12 yaşındaki oğlu hayatını kaybetti. Acı haberi CHP’li Gökan Zeybek sosyal medya hesabından duyurdu.

Binlerce kasa meyve ve sebze geri çağrıldı

ABD’de binlerce meyve ve sebze kasası, forklift sıvısıyla bulaşma şüphesi nedeniyle gönüllü olarak geri çağrıldı. FDA, halk sağlığını ilgilendiren olay için ikinci en yüksek risk uyarısını yayınladı.

Haydarpaşa Garı tamamen boşaltıldı

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Haydarpaşa Dayanışması, tarihi Haydarpaşa Garı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığına devri sonrası başlatılan tahliyelere karşı basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada Haydarpaşa Garı’nın geçtiğimiz hafta tamamen boşaltıldığı belirtildi.

Kartalkaya davasında gözyaşları sel oldu

Aralarında SÖZCÜ yazarı Nedim Türkmen ve ailesinin de olduğu, 78 kişinin yaşamını yitirdiği Grand Kartal faciası davası devam ediyor. Yangında ölen Yiğit Gençbay’ın annesi Serpil Gençbay’ın konuşması sırasında duruşmadakiler gözyaşlarını tutamadı.

8.8’lik deprem yaşanırken evde huzur içinde uyuyordu, bir anda kendini okyanusun ortasında buldu! ‘Hiçbir şey kalmamıştı’

Tarihin en büyük depremlerinden birinin yarattığı dev tsunami dalgası, onları evlerinde uyurken yakaladı. Afette her şeylerini kaybeden aile canlarını mucize eseri kurtardı. Peki hayatta kalmalarını sağlayan şey neydi?

CHP’li Biçer: Murat Çalık koroner yoğun bakıma alındı; yarın anjiyo olması planlanıyor

CHP’li Biçer: Murat Çalık koroner yoğun bakıma alındı; yarın anjiyo olması planlanıyor