Yılda yaklaşık 500 bin kadının rahim ağzı kanserine yakalandığını, yaklaşık 250 bininin bu nedenle yaşamını kaybettiğini belirten Genel Sağlık İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, ülkemizde hastalığın önlenmesi için kadınların aşıya ulaşımının sağlanmasını istedi.
Dünyada kadınlar arasındaki en yaygın ikinci kanser türüne neden olan virüsün yaygın görülen, belirti göstermeyen, oldukça bulaşıcı bir DNA virüsü olduğunu ve cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biri olduğunu belirten Uğur, “HPV’nin bilinen ve uygulanan herhangi bir tedavisi de olmadığı için virüse karşı alınabilecek tek önlem, ‘HPV aşısıdır.’ Rahim ağzı kanseri, aşısı olan tek kanser türü olması sebebiyle, hastalığın önlenebilmesi açısından bireylerin bu aşıya ulaşımının sağlanması büyük önem taşıyor” dedi.

Genel Sağlık İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur
“MALİYETİ YÜKSEK OLDUĞU İÇİN YAPTIRILAMIYOR”
Kadınların bir dozu 900 ile 1500 lira arasında değişen, üç doz yapılması gereken aşıya maliyeti nedeniyle ulaşamadığını belirten Dr. Uğur, “Anayasa’dan ve Uluslararası Sözleşmelerden kaynaklanan ‘yaşam hakkı’, ‘sağlık hakkı’ ve ‘sosyal güvenlik hakkı’ gereğince ve ‘sosyal devlet ilkesi’ çerçevesinde, etkinliği bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuş olan HPV aşılarının, Ulusal Aşı Programına alınarak, ücretsiz olarak sağlanmasının toplum sağlığı bakımından zorunlu olduğu açıktır.
Ulusal Aşı Programında yer almaması nedeniyle, HPV aşı ücretlerinin ödenmesi ile bu aşıların ücretsiz olarak uygulanmasının sağlanması adına Genel Sağlık-İş tarafından iki farklı hukuki girişimde bulunduk” dedi.