Elektrik kesintilerine çözüm enerji depolama teknolojilerinde

Enerji depolama sistemleri, yenilenebilir kaynakların entegrasyonunu kolaylaştırarak enerji arz güvenliğini artırırken aynı zamanda şebeke sürekliliğini sağlayan son teknoloji çözümler olarak ön plana çıkıyor.

İber Yarımadası’nda 28 Nisan’da meydana gelen ve saatler süren geniş çaplı kesinti sonrasında, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten ülkelerde, enerji depolama sistemlerinin ve teknolojilerinin önemi bir kez daha vurgulandı.

İspanya, Portekiz ve Fransa’nın bazı bölgelerini etkileyen elektrik kesintisi sonucunda milyonlarca insan, temel ihtiyaçlarına erişim sağlayamadı. Bu kesintinin sebepleri arasında yenilenebilir enerjinin aşırı kullanımı, ani elektrik yük artışı, siber saldırılar ve sistem yönetimindeki sıkıntılar yer aldı.

Güneş ve rüzgar enerjisi santrallerinde elektrik üretimi ve tüketiminde esneklik sağlamak amacıyla enerji depolama sistemlerine yapılan yatırımlar gün geçtikçe artıyor.

Enerji depolama sistemleri ve teknolojileri, hava koşullarına bağlı elektrik kesintilerini önlemek, fazla enerjinin şebekeye zarar vermemesi için denge sağlamak, sürekli ve kesintisiz enerji arzını sağlamak ve afet durumlarında ise müstakil bir enerji kaynağı olarak kullanıcıları korumak için avantajlar sunuyor.

KRİZ ANINDA ÇÖZÜM

Enerji Depolama Endüstrileri Derneği Başkanı Doğa Can Bayram, Türkiye’nin dış ticaret açığının büyük bir kısmını ithal fosil kaynaklar oluşturduğunu belirterek, dış ticaret açığını azaltmanın en etkili yolunun yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek olduğunu dile getirdi.

Bayram, güneş ve rüzgar enerjisi kaynaklı kesinti durumlarında dengeleme sorunları yaşanabileceğine işaret ederek, anlık üretilen ve tüketilen enerjinin dengede olması gerektiğini vurguladı.

Frekans oynamalarının üretim ile tüketim arasındaki dengesizlikten kaynaklandığını belirten Bayram, “Bu dengesizlik belirli bir limiti aşıp ‘blackout’ dediğimiz genel enerji kesintisine sebep olabiliyor. Bu nedenle enerji kesintilerini önlemek zorundayız, çünkü ekonomik maliyeti oldukça yüksek” şeklinde konuştu.

Bayram, yenilenebilir enerji kaynaklarının artmasıyla birlikte sistemin dengesizleştiğini, güvenli ve sürdürülebilir enerji arzı için bu durumlara hızlıca çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Yüksek enerjinin hızlıca şebekeye verilmesinin elektrik depolayan batarya sistemleri ile mümkün olduğunu belirten Bayram, “Enerji depolama hizmetlerinin geliştirilmesi için Türkiye’de önemli çalışmalar yürütülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, batarya sistemlerinin hızlı ve yerli kaynaklarla kullanılmasını sağlamak adına çalışmalarını sürdürüyor. Dernek olarak yazılım ve siber güvenlik konularında destek vererek depolama sistemlerinin en iyi şekilde dizayn edilmesine ve ülke şebekesinin etkin bir şekilde yönetilmesine katkıda bulunuyoruz” dedi.

Bayram, İngiltere ve Avustralya gibi ada ülkelerinde enerji depolama sistemlerinin hızla hayata geçirildiğine dikkat çekerek, depolama teknolojilerinin sürekli gelişim gösterdiğini belirtti.

“Yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde yapılan öngörüler ve planlamalar bazen gerçekleşmeyebiliyor. Bu durumda batarya sistemleri hızlı bir şekilde krize müdahale ederek çözüm sunabiliyor” diyen Bayram, insanların enerji depolamadaki değerini vurguladı.

BATARYADA GERİ DÖNÜŞÜM

Enerji Depolama Endüstrileri Derneği Başkanı Bayram, Türkiye’nin Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’yu enerji teknolojileri konusunda hedef pazarlar olarak belirlediğini belirterek, Türkiye’nin depolama sistemleri sektöründe önemli bir konuma gelebileceğini ve batarya sistemlerini 10 ila 20 yıl arasında kullanıldıktan sonra geri dönüşüme gönderilerek tekrar değerlendirilebileceğini söyledi. Bayram, bu konuda yönetmeliklerin ve devletin katkısının önemli olduğunu belirterek, çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

Related Posts

Mahfi Eğilmez’den ‘Hürmüz Boğazı’ yorumu: ‘Piyasalar o kadar alıştı ki…’

Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez, Hürmüz Boğazı’nın kapanması kararına rağmen piyasalarda sınırlı hareketlilik olduğunu belirtti. Küresel krizlere piyasanın alıştığını ve tepkilerin eskisi kadar sert olmadığını vurguladı. Bu durum, ekonomik belirsizliklere karşı yeni bir döneme işaret ediyor.

Dünya devi otomotiv markasında önemli gelişme! Maserati’nin satılması söz konusu

Dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden olan Stellantis, zayıf performans gösteren lüks otomobil markası Maserati’nin satışı da dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri masaya yatırıyor. Şirket, Chrysler, Peugeot, Jeep ve Alfa Romeo gibi 14 markadan …

Kamu işçilerine zam açıklaması

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Arslan, mevcut tekliflerin çalışanlar açısından kabul edilemez olduğunu belirtirken, “İşçiler daha zammı …

AKP’li vekiller Mehmet Şimşek’i köşeye sıkıştırdı, istifayı sordu: ‘Bizim de haberimiz olmalı’

Geçtiğimiz haftalarda iktidar medyasının hedefinde olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ilişkin istifa iddialarının AKP’li vekiller arasında rahatsızlık yarattığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre; programına, partisinin vekilleriyle …

Akaryakıta zam geldi!

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırı sonrası küresel petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına da zam olarak yansıdı. Önümüzdeki 17 Haziran Salı günü ise akaryakıta çift zam yapılması bekleniyor. Sürücüler, güncel benzin …

Altında ‘Al ve unut’ dönemi: Gram altında 6 bin TL senaryosu gündemde

Orta Doğu’daki devam eden İran-İsrail savaşının küresel piyasalara etkisi büyümeye devam ederken, Finans analisti İslam Memiş, Türk yatırımcıları bu süreçte dikkatli olmaları konusunda uyardı. Altın fiyatlarında yaşanan artışı değerlendiren Memiş, piyasalarda yaşanan dalgalanmalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.